Systemisch werken in individuele begeleiding

In mijn individuele praktijk heb ik een werkzame vorm gevonden om systemisch werken toe te passen. Dit geeft iedere keer weer een diepgaande ervaring aangezien ik vooral vanuit de emotionele en energetische laag werk. Ik begin bijna iedere therapie met de cliënt zich energetisch te laten verbinden met de aarde (gronden) zodat de persoon weer kan landen in zijn lijf en toegang krijgt tot zijn gevoelslaag. Met de voeten op de grond kunnen mensen weer contact maken met de gewaarwordingen van het lijf. Daar zit namelijk alles opgeslagen waar je met je hoofd en in het ‘praten over’ makkelijk vandaan kan blijven.

Ieder individu neemt het systeem van herkomst energetisch met zich mee. Door middel van visualisaties, waarin ik steeds een stap van de therapie vormgeef, bied ik mensen de mogelijkheid via de eigen ervaring bewust te worden van de verstrikkingen uit hun systeem, deze te openen en de eigen plek weer in te nemen. Het blijkt steeds weer hoe makkelijk mensen daar toegang tot krijgen. Dit kan gepaard gaan met het loslaten van oude pijn, die lang is vastgehouden, wat mensen weer lucht en ruimte geeft.

Tijdens de visualisaties werkt de energie op een diep niveau. Dit kan voelbaar zijn in het lijf op plekken waar mensen zich ooit hebben afgesloten. Een voorbeeld daarvan is de keel, waar mensen ooit hun emoties hebben leren binnenhouden die eigenlijk naar buiten wilden, maar wat toen niet veilig voelde.

Alles zit in het lijf opgeslagen en dat blijkt steeds weer een zuiver instrument waaraan mensen merken hoeveel impact het verleden ooit heeft gehad. De woorden die we gebruiken kunnen onszelf en de ander vaak misleiden en de weerstand in stand houden: “Zo erg was het toch niet.” Het lijf liegt echter niet. Daar mag ons hoofd leren een buiging voor te maken.

Op deze manier kunnen mensen op individuele wijze de noodzakelijke stappen zetten voor de eigen heelwording.

Inspiratie